Voor globetrotters met een passie voor prachtige interior design is reizen door Azië vaak een grote inspiratiebron. Als creatieve ondernemer zou je het liefst al dat moois meteen inladen. Via een webshop deze schatten aanbieden is dan een logische tweede stap. Ben je van plan om binnenkort te starten met het importeren van houten meubels uit het verre oosten? Let dan goed op, want voor hout gelden strenge invoerregels.
Bij het invoeren van houten producten komt nog heel wat kijken. Je wilt als ondernemer niet voor verrassingen komen te staan, dus is het belangrijk om je huiswerk goed op orde te hebben. Hoe mooi die sierlijk bewerkte kastjes of kamerschermen ook zijn, als ze niet van het juiste hout gemaakt zijn, worden ze in beslag genomen en vernietigd. Hoe zit dat?
Importeer alleen duurzaam hout
Bepaalde houtsoorten zijn illegaal om in te voeren, omdat ze bijvoorbeeld niet duurzaam gekapt zijn. Per land is het verschillend welke dat zijn. De producent of verkoper moet hiervan op de hoogte zijn bij de verkoop. Een eerste goede tip is dus om door te vragen als je houten spullen wilt afnemen : waar komt het hout vandaan? Welke soort is het en kan ik het zonder problemen naar Nederland laten verschepen? Krijg je hier geen helder eenduidig antwoord op? Grote kans dat het hout dan niet door de douane zou komen bij controle. Voorkom dus dat je een enorm verlies lijdt en werk alleen met producenten die de herkomst van het hout kunnen duiden en bewijzen.
Hout importeren? Vraag om een FLEGT vergunning
Met Indonesië hebben de EU-landen een partnerschapsovereenkomst over de invoer van hout, het zogeheten FLEGT: Forest Law Enforcement, Governance and Trade. Dit is een vergunning die daar afgegeven moet worden aan de producent/verkopende partij. Het doel is om illegale houtkap tegen te gaan, omdat dit wereldwijd een groot probleem vormt. Die vergunning is dus een soort waarborg voor het behoud van regenwoud en zonder de FLEGT komt je lading niet door de douane. Werk je met Indonesische verkopers? Zij moeten hiervan op de hoogte zijn en de FLEGT papieren kunnen leveren. Pas dan weet je dat je spullen zijn gemaakt van duurzame en legaal verkregen houtsoorten.
Wat als het land waar jij je houten waar vandaan wilt halen geen FLEGT partnerschap met de EU heeft?
Dat vergt een beetje meer eigen onderzoek. China heeft bijvoorbeeld de reputatie om veel illegaal gekapt hout te importeren uit gebieden waar men hier minder streng op controleert, zoals West-Afrika. In Europa gaat de douane grondiger te werk. Het hout wordt tot op dna niveau onderzocht en verboden soorten komen zodoende het land niet in.
De Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit (NVWA) adviseert om zelf een controlesysteem aan de hand van de Europese regels op te zetten, of om hiervoor een beroep te doen op een erkende toezichthoudende organisatie. Meer informatie over Flegt kun je terugvinden op de website van de NVWA.
Zo voorkom je houtrot
Tot slot is het belangrijk dat je geen onbewerkt hout importeert. Hout is een organisch product en het kan dus gaan rotten of er kunnen zich allerlei bioculturen in gaan nestelen. Om dit te voorkomen moet het hout dus zodanig behandeld zijn dat het verduurzaamd is en vrij van beestjes en schimmels.
Als startende ondernemer kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Van alle regels waar je van op de hoogte moet zijn krijg je het gauw spaans benauwd. Vooral belangrijk is: laat je informeren voor je gaat importeren. Bij Expediteur Ademar staan we je graag en kundig te woord over waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvende informatie.