Importeren uit China: waar moet u op letten?
Al meer dan tweehonderd jaar worden er producten uit China naar Nederland geïmporteerd, en niet zonder reden. De import prijzen vanuit China liggen erg laag vergeleken andere landen. Daarnaast zorgt de gunstige en makkelijk bereikbare ligging van zowel de Nederlandse als Chinese havens voor een continue stroom aan import en export. In 2021 importeerden Nederlandse bedrijven voor circa 53,6 miljard euro aan producten uit China, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. En omdat onze technologie en internationale communicatie zich steeds verder blijft ontwikkelen, zal dit cijfer ook de komende jaren verder stijgen.
China heeft een aantal grote havens die geschikt zijn voor de export van goederen naar Nederland. De meest gebruikte poorten zijn:
Al met al lijkt het een goed idee om uw producten vanuit China naar Nederland te verschepen. Stel u heeft een geweldig product in gedachten dat u in China wilt laten ontwikkelen. Of u heeft een veelbelovend product gezien op de Chinese markt wat u graag naar Nederland wil halen om te verkopen in uw eigen webshop of winkel. In dat geval wilt u dit natuurlijk zo snel en zo goedkoop mogelijk uit China importeren. Maar waar moet u op letten als u besluit uw producten uit het buitenland te importeren? En welke transportwijze is de beste optie voor uw product en budget? Gaat u bijvoorbeeld gebruik maken van verzending per pakketpost? Of per zeevracht of wellicht heeft u een (gedeelte) van een zeecontainer nodig? Op al deze vragen geven we in dit artikel antwoord, dus lees snel verder.
Hoe importeert u goederen uit China?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het importeren van producten uit China naar Nederland, elk met de bijkomende voor- en nadelen. Welke oplossing voor uw situatie het voordeligst is, ligt aan een aantal factoren. Bijvoorbeeld het product dat u wilt verschepen, uw budget, en uw eigen persoonlijke voorkeuren. Goed om in gedachten te houden is dat er bij het importeren van producten uit China extra kosten gerekend kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is een verplichte importheffing. Deze heffing bestaat uit een aantal procent (vaak 2-5%) van de inkoopwaarde van het product dat u verscheept. Op de website van de Nederlandse Douane vindt u een overzicht van verschillende producttypes en de importheffing die hierbij komt kijken.
Om u een afgewogen keus te laten maken, leest u hieronder een opsomming van de mogelijkheden met de voor- en nadelen die komen kijken bij verschillende manieren van transport.
Verzending per koeriersdienst / pakketpost
Als u ervoor kiest om een product in kleine hoeveelheden te importeren, is vaak de eerste gedachte om dit bijvoorbeeld via DHL, UPS of FedEx te versturen. De prijzen van deze diensten worden onder andere gebaseerd op basis van het gewicht en de afmetingen van de pakketten die worden geïmporteerd. De kosten voor deze manier van transporteren kunnen afhangend van het gewicht van uw product zeer snel oplopen. Voor een pakket van 40 kilo betaalt u bijvoorbeeld al snel €70 euro per stuk.
Daarnaast kan aantal dagen voordat uw pakketje binnen is erg variëren. Zo kan het slechts een dag of zes duren voordat uw pakketje in Nederland aankomt. Het komt ook voor dat pakketten zo’n 5 weken onderweg zijn omdat ze tijdens het transportproces in een distributiecentrum zijn blijven liggen. Dit kan nadelig zijn als het succes van je bedrijf afhankelijk is van een snelle bezorgtijd. Het aantal dagen levertijd kan ook per leverancier verschillen. Daarnaast moet u ook rekening houden met de mogelijke invoerrechten die komen kijken bij het importeren van producten uit China naar Nederland.
Importeren per luchtvracht via Schiphol
Bent u van plan meer producten tegelijkertijd en grotere pakketten te vervoeren? Dan kan luchtvracht (Air Freight) voor u een uitkomst zijn. De kosten zijn lager dan een verzending via pakketdiensten zoals DHL en UPS. Het nadeel dat komt kijken bij luchtvracht is dat de verzending een aantal dagen langer zal duren dan verzending per pakketpost. Ook hier bent u zelf verantwoordelijk voor de juiste douane formaliteiten en kosten met betrekking tot de invoer van uw product.
Importeren per zeevracht
Een zeer kostenefficiëntie en flexibele manier van importeren is een verzending per zeevracht. Per zeevracht kunt u namelijk pallets, zeecontainers en bulkgoederen versturen. Ideaal voor als u grote en zware pakketten wilt importeren. Om de kosten te drukken, kunt u een gedeelte van een zeecontainer huren, welke u deelt met andere zendingen. In dat geval kun je kiezen voor bijvoorbeeld halve pallets, wat flink kan schelen in de kosten. De verzendtijd kan ook bij zeevracht enorm verschillen. \
Zo kan het voorkomen dat er bij een schip die op het punt van vertrekken staat nog een plek vrij is voor uw zending, waardoor uw zending binnen een paar dagen in Nederland arriveert. Is dit niet het geval, dan kan het oplopen tot een verzendtijd van enkele weken. De prijzen van de verscheping kunnen variëren en zijn met name afhankelijk van de dollarprijs en het vraag en aanbod. Bij aankomst van uw container, pallet of bulk in de havens van Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam of Vlissingen moeten nog de nodige formaliteiten worden afgehandeld met de douane. Hier kunnen ook nog extra kosten in rekening worden gebracht.
Schakel een expediteur in voor import uit China
Het is duidelijk dat er een hoop formaliteiten en kosten komen kijken bij het importeren van producten uit China. Ook uw eigen wensen en eisen spelen mee in de afweging welke importmethode voor u het beste is. Daarnaast moet u de nodige documenten aanleveren voor onder andere de douane. Denk hierbij aan een zogenoemde commercial invoice, een kopie van een identiteitsbewijs, een bewijs van betaling en eventueel en foto van de geïmporteerde producten.
De meeste bedrijven kiezen er dan ook voor om gebruik te maken voor een expediteur, zoals Ademar uit Rotterdam. Een goede expediteur ontzorgt u op alle vlakken en kan u adviseren wat voor u de goedkoopste of wellicht de meest efficiëntste methode van transport en import is. Daarnaast zorgt een expediteur voor alle formele handelingen die komen kijken bij het importeren van goederen, zoals het inklaren van goederen. Inklaren wil zeggen dat de expediteur zorgt voor het betalen van de invoerrechten, waardoor goederen in het economisch verkeer gebracht mogen worden. Daarnaast zorgt een expediteur onder andere voor:
De controle van de lading
Tijdens het vervoeren van uw goederen kunnen er allerlei beschadigingen ontstaan. Een expediteur controleert namens u de lading en maakt een melding in het geval van een beschadiging. De meeste verzekeraars verplichten zo’n controle. Ademar B.V. heeft goede contacten in de havens van Rotterdam en Antwerpen waardoor wij deze controle uiterst efficiënt voor u kunnen uitvoeren.
De opslag en overslag
Moeten uw goederen (tijdelijk) worden opgeslagen? Ook daarvoor kunt u terecht bij uw expediteur. Voor ieder type goederen hebben zij de juiste opslaglocatie. Periodiek kan er voor u gecontroleerd worden of alle goederen ook nog daadwerkelijk aanwezig zijn en in goede staat verkeren. Dit proces wordt ook wel de voorraadadministratie genoemd.
Wilt u starten met importeren uit China of heeft u een vraag over het importeren van goederen?
Ademar BV heeft ruim 34 jaar ervaring met het importeren van goederen, producten en bulk. Van klein MKB, multinationals of een specialistisch product zoals hout, overal hebben wij de juiste oplossing voor. Deze kennis delen wij graag met u. Heeft u een vraag over import of export? Of wilt u eens kijken of wij goedkoper of efficiënter zijn in het importeren van uw product? Schroom dan niet en bel ons op telefoonnummer +31(0)10 429 96 00 of neem contact met ons op per mail.