Als je ondernemer bent die handelt met China is er een heel ondersteunend netwerk waar je misschien niet vanaf wist. Of je nou importeert vanuit China of exporteert naar China, je kunt wel eens hulp gebruiken. De Nederlandse overheid steunt ondernemers actief. MKB bedrijven kunnen van verschillende initiatieven gebruik maken. In dit blog behandelen we enkele bestaande hulpmiddelen voor importeurs en ondernemers die actief zijn op de Chinese markt of handelen met Chinese producenten. De eerste contacten leggen, onderhandelen en hulp bij een conflict, alles komt aan bod.
De eerste stappen in Nederland
Voor ondernemers van aller allooi is er de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, een uitvoerende dienst van het Ministerie van Economische Zaken. De RVO is er om internationaal ondernemerschap te stimuleren en te ondersteunen. Dit bevordert immers de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Je kunt als ondernemer contact zoeken met één van hun adviseurs over de Chinese markt. Online is ook veel te vinden. Bijvoorbeeld op de landenpagina. De RVO organiseert netwerkevenementen en kan je in contact brengen met respectabele zakenpartners. Tegen betaling doen zij zelfs een zakenpartnerscan. Dan krijg je een concrete lijst met geschikte distributeurs, productiepartners, franchisenemers of dealers.
In China heeft Nederland een heus economisch netwerk bestaande uit een ambassade (in Beijing natuurlijk), enkele consulaten (in Chongqing, Guangzhou, Hongkong en Shanghai) en voor ondernemers handelskantoren in Chengdu, Dalian, Jinan, Nanjing, Qingdao en Wuhan. Deze handelskantoren zijn onderdeel van Netherlands Business Support Offices. De medewerkers hier kennen de lokale markt en hebben een contactennetwerk.
Je hebt een bestelling geplaatst
Het zakelijke contact is gelegd, de relatie voelt goed voor jou en je hebt bij de Chinese fabrikant een bestelling geplaatst om naar Nederland te importeren. Geweldig, maar onder welke voorwaarden is dit contract afgesloten? Is de lading verzekerd? Wat gebeurt er bij aankomst in Nederland? Wat ben je verschuldigd aan de Belastingdienst? Allerlei vragen die vanzelfsprekend lijken, maar om er een antwoord op te hebben is specialistische kennis nodig. Een douane-expediteur heeft die. De goederen moeten worden ingeklaard bij de Nederlandse Douane. Douane inklaring houdt in dat invoerrechten, heffingen en BTW betaald moeten worden. Hierna komen de goederen in het vrije handelsverkeer van de EU. Expediteurs weten in welke categorie jouw import valt en of daar aanvullende eisen voor zijn.
Tevens hebben expediteurs door de jaren heen een netwerk van vervoerders opgebouwd. De concurrentie is moordend, dus de expediteur kan er altijd wel een goede deal uit slepen. Om schepen zo efficiënt mogelijk te laden passen expediteurs een techniek toe die groupage wordt genoemd. Kleine deelzendingen worden gecombineerd om containers zo goed mogelijk te vullen. Zo kunnen ook importeurs die relatief kleine bestellingen plaatsen toch profiteren van bulkkorting. Ook fabrikanten kunnen kleinere partijen makkelijker verkopen, omdat de kosten niet buitensporig stijgen ten opzichte van massagoed.
Wat nou als het toch fout gaat?
Jezelf verzekeren tegen onverwachte risico’s is altijd aan te bevelen. Beknibbel hier niet op en dek jezelf in, dat voorkomt een hoop hoofdpijn. Ook de voorwaarden waaronder je een contract afsluit bepalen voor een deel jouw zorgeloosheid. Gebruik Incoterms om duidelijk te maken waar de rechten en plichten liggen voor koper en verkoper. Incoterms worden internationaal toegepast en begrepen en maken duidelijk waar de risico-overdracht ligt tijdens transport.
Mocht het toch gebeuren dat het transport vertraagd is of dat de handel van inferieure kwaliteit is bij aankomst bestaat er juridische hulp. Je recht halen bij een Chinese rechtbank is uiterst lastig. Bemiddeling met een derde partij levert vaak de beste resultaten op. De Nederlands-Chinese Handelskamer is een partij die een geschil kan helpen oplossen. Aan hen kun je het probleem vrijblijvend voorleggen op de website (nchk.nl).
Het eerder genoemde netwerk van Nederlandse ambassade en consulaten bestaat mede om Nederlanders in het buitenland juridisch te helpen, zowel particulieren als bedrijven. Het is daarom altijd verstandig om jouw aanwezigheid in China aan te melden bij de ambassade als je afreist, dan weet men in ieder geval van jou bestaan af.
Zakendoen is geen kinderspel
Ja, business kan keihard zijn als het om serieuze bedragen gaat. En niet iedereen is te goeder trouw. Gebruik daarom altijd je gezonde verstand en hap niet te snel toe. Dek jezelf juridisch in en maak nooit te veel geld in één keer over. Een partij die gepokt en gemazeld is in het zakendoen met China is een douane-expediteur als Ademar B.V. uit Rotterdam. Zij hakken al met dit bijltje sinds 1981. Als je als webshopeigenaar of kleine zelfstandige wilt starten met een handel in Nederland kun je je het beste laten ontzorgen door Ademar. Zij kunnen jouw goederen op de goedkoopste en veiligste manier naar Nederland halen zodat jij er geen kopzorgen over hoeft te hebben. Bel of mail met Ademar B.V. en spreek één van onze experts.