Tips om succesvol te starten met importeren
Als uw wilt gaan starten met importeren van goederen uit bijvoorbeeld China, India, Oost-Europa of Afrika komen er nog al wat zaken op u af.
Met de komst van E-business sites zoals AliExpress lijkt het importeren van goederen een koud kunstje. Maar zodra uw volume toeneemt en daarmee de financiĆ«le risico’s groter worden zijn er een aantal zaken waarmee u rekening mee moet houden.
Ademar heeft jarenlange ervaring met het importeren van goederen uit alle delen van de wereld. De import kan variĆ«ren van meerdere zeecontainers en ladingen hout voor multinationals tot halve pallets met goederen voor kleine MKB’ers. Deze ervaring willen wij graag met u delen om u te behoeden voor de meest gemaakte fouten.
Betaal invoerrechten en belastingen
Wilt u voorkomen dat u invoerrechten moet betalen en andere belastingen? Een veelgehoorde truc is om dan het woord ‘Gift’ te vermelden op de pakbon. Dit is iets wat u absoluut niet moet doen. De boetes op dit soort vergrijpen zijn aanzienlijk. Betaal daarom altijd netjes uw invoerrechten en andere belastingen. Een expediteur kan deze afdracht voor u verzorgen.
Bezoek de fabriek of gebruik een handelsagent
Regelmatig zien wij op fora voorbijkomen dat mensen zijn opgelicht door een bedrijf in het buitenland doordat zij geen goederen geleverd kregen of er issues waren over de garantie e.d. Veelal zijn dit bedrijven die men gevonden heeft via internet en waar verder alleen contact mee is geweest via telefoon of e-mail. Als u voor langere tijd met iemand wilt gaan samenwerken loont het de moeite om dit bedrijf zelf te gaan bezoeken of in ieder geval via een expediteur of zelf een handelsagent te regelen. Deze lokale handelsagent vertegenwoordigt uw belang en kent ook de lokale gebruiken en procedures.
Voldoen de producten aan de Nederlandse wetgeving?
Soms is er een reden waarom producten niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Het kan zijn dat er stoffen in het product aanwezig zijn die in Nederland verboden zijn of het product is in strijd met het merkenrecht omdat deze veel overeenkomsten vertoond met producten van bestaande merken.
Doe op voorhand onderzoek of uw product wel verkocht mag worden in het land waarin u uw product wilt gaan verkopen.
Vervoerskosten als onderdeel van uw kostprijs
Vervoerkosten kunnen een groot deel van de kostprijs van uw product vormen. Door scherp naar uw vervoerskosten te kijken kunt u uw product aanzienlijk goedkoper op de markt brengen. Hierbij wordt voor kleinere verzendingen vaak gedacht aan bekende partijen zoals TNT, DHL etc.. terwijl dit niet per definitie de goedkoopste partij hoeft te zijn. Het tegenovergestelde is vaak waar. Doordat expediteurs meer ingericht zijn op maatwerk kunnen zij uw lading vaak combineren met andere verzendingen. Zo kunt u voor een lage prijs meeliften op de pallet van een andere partij. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan.
Verzekering en controle van uw lading
Een goede verzekering voor uw lading is essentieel. Het kan voorkomen dat uw lading beschadig raakt tijdens het transport of wellicht waren de producten al beschadigd voor ze in de container geladen werden. Dit soort zaken zijn achteraf moeilijk bewijsbaar en de verantwoordelijkheid van de leverancier is maar beperkt.
Een expediteur zorgt ervoor dat de producten gecontroleerd worden tijdens het laden, maar zorgt er ook voor dat er een controle plaatsvindt bij het lossen van de goederen. Door te zorgen voor een correcte administratie kunt u ook in geval bij schade makkelijker uw schade claimen bij een verzekeraar. Verzekeraars eisen namelijk een correcte administratie voor ze overgaan tot uitkering.
Opslag en vervoer van producten na aankomst in de haven
Wanneer uw producten zijn aangekomen in de haven van Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen of Vlissingen moeten deze nog uitgeladen en vervoert naar uw locatie of tijdelijk opgeslagen worden. Sommige goederen vereisen specialistische opslag zoals hout of bevroren producten. Maak op voorhand afspraken met de juiste partijen en zorg ook voor een sluitende voorraadadministratie bij (tijdelijke) opslag. Expediteurs kunnen dit gehele gedeelte voor u uit handen nemen. Zij zorgen voor het uitladen van de containers of pallets, controleren op eventuele beschadigingen en regelen voor u het transport of de opslag. Door hun jarenlang zorgvuldig opgebouwde contacten kunnen zij deze opslag tegen gunstigere voorwaarden huren en verzorgen zij de volledige voorraadadministratie en controle hiervan.
De expediteur als regelneef
Het maakt niet uit wat uw lading is of waar u producten vandaan moeten komen, een expediteur kent de wet- en regelgeving. Hij kan u ontzorgen op ieder punt zodat u zich volledig kunt toespitsen op uw core-business. U kunt hierbij het hele proces uitbesteden of besluiten om delen van dit proces uit te besteden. Een goed boekje om eens te lezen is het ‘starten met importeren’ boekje van de KvK.
Vragen of opmerkingen?
Heeft u vragen of opmerkingen n.a.v. dit artikel? Aarzel dan niet en bel of mail ons. Wij staan u graag te woord om al uw vragen te beantwoorden.